Jeugdombudsman: 'Gemeente moet meer doen om conflicten te voorkomen'

9 April 2024, 16:35 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Darpan van Kuik

De Jeugdombudsman van Den Haag zag in 2023 problemen ontstaan, omdat jongeren of hun ouders niet weten waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen, bijvoorbeeld over jeugdhulp. Ook schortte het in 2023 aan het effectief afhandelen van aanvragen over leerlingenvervoer en het bieden van hulp aan jongeren met acute geldproblemen.

De Jeugdombudsman pleit in het jaarverslag 2023 daarom voor een gemeentelijke aanpak die gericht is op het tijdig herkennen en effectief oplossen van vragen en problemen bij inwoners. De gemeente kan en moet volgens de Jeugdombudsman meer doen om belastende conflicten te voorkomen.

"Conflicten ontstaan als niet goed wordt geluisterd en mensen zich niet serieus of eerlijk behandeld voelen", zegt Jeugdombudsman Yvette Nass. "Als een brede uitvraag over wat iemand nodig heeft ontbreekt, kunnen onvrede en onbegrip al snel groeien. Conflicten zijn ook erg belastend. Als er stress ontstaat doordat een gezin in conflict komt met de gemeente, heeft dat zijn weerslag op het gehele gezin. Als Jeugdombudsman verwacht ik van de gemeente een actievere rol in het voorkomen van conflicten. Door vanaf de start van de dienstverlening eerder, vaker en beter contact te leggen kunnen conflicten en een ongewenste stapeling van procedures worden voorkomen."

De Jeugdombudsman constateert verder dat oproepen in eerdere jaarverslagen en rapporten nog onvoldoende worden opgevolgd, zoals de aanbevelingen rondom uniforme en integrale
klachtbehandeling bij jeugdklachten. Ook gaat het om uitblijven van toegezegde, maar nog niet gerealiseerde acties zoals het mogelijk maken van meerjarige beschikkingen
inzake leerlingenvervoer. "Het omzetten van aanbevelingen naar concrete acties duurt soms veel te lang, zoals het toegankelijker en kindvriendelijker maken van klachtprocedures", aldus Nass.